Wat is die eerste Bergse NEIPA nou eigenlijk? (New England IPA)

Het is een van de persoonlijke favorieten van onze Brouwer Dennis. Niet zo gek dat de NEIPA zo populair is geworden onder liefhebbers van Craft beer.

Geschiedenis van De Neipa

Waar de NEIPA precies vandaan komt? De naam verraadt het eigenlijk al… uit het Amerikaanse New England. Deze new kid on the block werd voor het eerst gebrouwen bij een brouwerij in Vermont, New England. Al snel gingen ook andere brouwerijen in die regio experimenteren met het brouwen van de NEIPA, en the rest is history.

Wat NEIPA bier zo speciaal maakt? Om dat uit te leggen, vertellen we graag meer over de manier waarop het gebrouwen wordt. Het eerste wat opvalt als je een NEIPA drinkt, is de smaak: troebel en sappig tegelijk. Dit komt omdat het bier gebrouwen wordt met hop, hop en nog eens hop. Maar, gebeurt dat niet altijd dan? Ja, dat klopt!

Maar bij NEIPA voegen we de hop pas toe aan het einde van het proces, tijdens het drooghoppen (dry hopping). De hop zorgt op die manier voor extra veel fruitige aroma’s in plaats van te veel bitters. Special gist word toegevoegd zodat de fruitige smaken extra goed naar voren komen, maar ook voor het troebele karakter. Tot slot zorgen de brouwers ervoor dat NEIPA’s niet gefilterd worden, voor een nog fruitiger, troebeler resultaat! NEIPA’s zijn minder bitter en veel soepeler dan andere IPA’S.

Een heel toegankelijk, lekker biertje dus een echte allemans vriend!!

Al zin in een zo heerlijke Neipa neem dan snel een kijkje in onze webshop, onze Sunset is een echte aanrader!!

Waar komt Kleur van de Sunset vandaan?

Het verhaal achter het ontstaan van de NEIPA’s gaat vooral over de focus: meer hop dan mout. Toch is het ook belangrijk om te vertellen dat veel van deze bieren gebrouwen worden met haver en/of lactose, wat de NEIPA zijn romige, soepele smaken geeft. Als je een bierliefhebber vraagt om een NEIPA te omschrijven, zal hij waarschijnlijk zeggen: een troebel biertje dat lijkt op een glas vruchtensap. En dat is precies zoals een NEIPA eruit moet zien als je hem tegen het licht van dichtbij bekijkt: lekker troebel, variërend in kleur van licht goud tot oranje, én met een goede schuimkraag erop!

Toen de NEIPA voor het eerst op de bar verscheen, was men in de war en verrast tegelijk. Wat was dit wazige bier precies? Het leek in niets op de bierstijlen ze destijds gewend waren. Maar juist dit bijzondere uiterlijk maakt het bier zo onderscheidend en totaal anders dan de andere, heldere en lichte IPA'S

Hoewel de NEIPA een vrij nieuwe bierstijl is (het is in 2015 in de VS pas erkend als bierstijl) heeft het ons er niet van weerhouden om ermee te experimenteren! Dankzij het sappige en fruitige karakter is onze NEIPA enorm populair geworden. Daarnaast heeft het craft beer daardoor nog toegankelijker en aantrekkelijker gemaakt voor nieuwe drinkers.

Eigenlijk bestaan er geen verschillende typen NEIPA bieren, maar door de grote vraag naar het bier wordt het door brouwerijen over de hele wereld gebrouwen. En elke brouwerij doet dat op zijn eigen manier, door met verschillende hopsoorten te spelen en de hop naar eigen inzicht (manier en moment) aan het bier toe te voegen. Experimenten is innoveren!  

Foodpairing

Ons NEIPA bier lijkt op een tropisch fruit sapje, wat kun je er dan het beste bij eten?

Door de explosie aan frisse en tropische smaken in het bier hoef je je in elk geval niet in te houden in de keuken. De Sunset drinkt perfect bij spicy gerechten, dus ben je van plan een geurige curry op tafel te zetten, is dit het beste excuus.

Er wordt ook wel gezegd dat Indiaas en Thaise gerechten nóg lekkerder worden met een NEIPA on the side. Ben je geen curry-type, wat dacht je dan van de Mexicaanse keuken? Fajitas en NEIPA vormen een andere fijne match, en vergeet vooral de gezellige zomer BBQ Night niet!

Benieuwd naar de reviews van onze Sunset bekijk dan nu de video van Craftbeer Display, of onze untappd.

Craftbeer display:

https://www.youtube.com/watch?v=OIKAqfTciqY

Untappd:

https://untappd.com/b/dreaqus-brewery-sunset

Terug naar blog

Reactie plaatsen